L'instauració del Polimonarquisme a Catalunya




Estimat conciutadà, dono per suposat que a hores d'ara ja estàs prou curat d’espants com per arribar a entendre i a encaixar aquestes noves realitats que transformaran Catalunya d’una vegada per totes. Comprenc que no és fàcil assumir algunes d’aquestes novetats, que a més d'algun li semblaran prou agosarades, manifestació òbvia de la potent rauxa que configura l’ànima catalana. Però cal que ens hi anem acostumant, ja que és lògic que la força del seny, que ha dominat fins ara Catalunya, vagi deixant pas al seu oposat més dinàmic, motor de les grans aportacions que el geni català ha fet al llarg dels segles. La implantació del polimonarquisme serà una de les creacions catalanes que més trasbalsarà l’statu quo de la Península Ibèrica i, a la llarga, d’Europa sencera. Però no ens avancem als fets i anem pam a pam.

Fixa’t, estimat conciutadà, que la gosadia independentista dels anys que van del 2010 al 2019, la qual s’ha de considerar com el primer intent seriós de trencar l’hegemonia centralista d’Espanya, no deixarà de ser encara això, un intent, que els diaris, en el seu quefer del dia a dia, ens van explicant. En aquest sentit, podem considerar aquesta moguda de fitxes com un primer pas envers els canvis més sonats que l’esdevenir ens té reservat. La tensa complexitat del paisatge català i espanyol esdevindrà, a partir d’ara, encara més guerrera i bellugadissa, en plantejar el tema del poder com una de les qüestions cabdals a tenir en compte. I no serà fins que el gran poder que té l’Estat Espanyol comenci a esmicolar-se, en haver de tractar amb molts fronts de batalla a la vegada, que el principi de fragmentació, clau per a explicar l’adveniment del Mosaic Ibèric, comenci a imposar-se.

Ja vam advertir en les nostres anteriors cartes que aquesta franja anomenada Llevant, en la que hi hem d’incloure València amb les seves tres províncies, a més de Múrcia i Almeria, serà el gran motor que assentarà l’empenta descentralitzadora i autodeterminista d'Espanya. S’entén que sigui així per imperatius geogràfics i històrics, malgrat les desconfiances que hi ha de veïnatge, les quals, però, seran superades per una visió clara dels beneficis albirats en l’horitzó. Catalunya es mirarà aquests moviments primer amb molta desconfiança i displicència, en considerar que només ella té el dret a separar-se del conjunt espanyol, però la confluència d’interessos i d’estratègies no trigarà a imposar-se, i per llei natural en la unió de forces que van en la mateixa direcció, s’imposarà aviat un front comú vers la fragmentació. 

També Andalusia voldrà dir la seva, farta de Madrid i dels seus interessos. Gelosa dels èxits turístics de Catalunya, i conscient de les pròpies potencialitats en determinats sectors de l’economia[1], es llançarà aviat a conrear el negoci de les visites i a incentivar les inversions en hoteleria, cuina i restauració. L’èxit serà fulgurant, cosa que aixecarà l’orgull andalús vers cotes de gran altura. Serà aquest nou front el que més mal haurà de fer al centralisme madrileny, el qual veurà com se li redueix el terreny a marxes forçades.

Les conseqüències d’aquests moviments tectònics seran aviat visibles, i les realitats polítiques començaran a patir sotracs d’una gran intensitat. Nous partits sortiran per gestionar aquest rosari de crisis i la configuració de l’estat començarà a veure’s qüestionat per tothom. Clar que fins que València no entri en joc, no hi haurà res a fer per rebaixar les inèrcies del poder centralista. Un tema del que en parlarem aviat.

Mentrestant, a Catalunya l’emprenedoria dels agents locals patirà una verdadera mutació quan a Figueres neixi, per generació quasi bé espontània, la Monarquia dels Fogons. No cal dir que la universitat gastronòmica creada pel genial Ferran Adrià tindrà molt a veure amb aquesta sonada emergència.

Tampoc hem de menystenir l'èxit d'aquesta sèrie alguns capítols de la qual es van filmar a Girona i que es diu Joc de Trons. Una sèrie que els de la Colla desconeixem ja que ens manca temps per veure-la, ocupats com estem pel futur, però de la que n'hem sentit a parlar. La seva petjada psicològica a la població gironina es veu que serà profunda i que excitarà d'una manera directa i subliminal el gust per les corones. Perquè no jugar a trons de veritat?, es diran les ments més arrauxades.

El més interessant és que aquesta iniciativa, de caràcter folklòric en aparença i feta amb vestits de gala, ben recolzada per uns quants programes de televisió, serà beneïda pel mateix monarca espanyol Felip VI, llavors perfectament assentat al seu tron –aquest rei haurà après molt bé les lliçons de la història recent i llunyana, de manera que haurà sabut trobar un aixopluc senzill i perenne a les múltiples crisis de l’estat, posant-se sempre del costat de la gent i sobretot d’aquells sectors de la població més dinàmics i agosarats en les seves ocurrències, cosa que l’acostarà molt a la inventiva catalana. Podem anticipar que Felip VI haurà superat dos referèndums sobre la Monarquia, sent a més ell mateix qui haurà exigit aquestes votacions, la qual cosa dispararà la seva popularitat.

El polimonarquisme català, que no trigarà gaire a brollar amb una energia inesperada, rebrà per tant el recolzament del Borbó espanyol, i aquesta benedicció serà un dels secrets de la seva expansió.

En veure que els poderosos interessos gastronòmics hauran trobat una manera tan fàcil com eficient d’expressar-se, tot creant unes bases noves per a ulteriors desenvolupaments, altres sectors de l’economia catalana es sumaran a la idea. Els arquitectes seran el següent gremi a imitar els cuiners.

Els Reis de la Casa, llinatge nascut també com una broma culta i com una concessió a determinats plantejaments comercials i d’un cert mal gust, sempre sota l’empara del monarca espanyol, acabarà de seguida esdevenint una potent realitat local, generadora d’uns brolls inesperats de noves idees i d’inversions agosarades, que atrauran cada vegada més capital internacional, entusiasmat amb uns tals plantejaments. Com resistir-s’hi? Idees descabellades però molt ben assentades per tècnics impecables –com abans s’ha dit, els avenços en els materials de construcció seran una de les principals raons d’aquest desenvolupament– i per uns resultats enlluernadors, despertaran l’admiració mundial, i els encàrrecs als arquitectes catalans cauran com una verdadera pluja de diners i oportunitats. Més endavant comentarem alguns dels edificis més importants, tant a Catalunya com als anomenats Territoris Exteriors, nom amb el que designarem el conjunt de les zones d’expansió cultural catalana més enllà de les nostres fronteres.

Més recargolada serà la creació de la Monarquia de l’Amor i dels Plaers, ja que els temes amatoris i la prostitució en general no han estat gaire ben vistos per les classes burgeses que sempre han dirigit Catalunya. Però serà determinant la necessitat imperiosa de pragmatisme que les noves condicions econòmiques del país imposaran als sectors del lleure: decidits a conservar els seus actius en vigència, no tindran més remei que espavilar-se i dissimular les seves intencions sota aparences de molta volada artística. Després de l’èxit aconseguit amb les grans discoteques amatòries adherides als cementiris de la ciutat, naixerà la Reina de l’Amor, en realitat una versió nova, radicalment feminista i molt més dinàmica i imaginativa de les famoses Miss que ja no interessaran a ningú. En establir una Cort dels Plaers, amb reines elegides cada any entre les noies més belles de la regió d’Olot i del Ripollès –on a la llarga s’instauraran les famoses Escoles de Pubilles Catalanes, a les que hi acudiran donzelles de tot el món–, el sector del negoci amatori trobarà un filó d’or que des d’aquell moment no deixarà de créixer ni de rajar.

A Girona, una monarquia centrada en el teatre naixerà ràpidament, davant la necessitat de poder competir amb aquests nous focus d’irresistible atracció. El Rei del Teatre, elegit entre els actors més joves i avançats de l’escena catalana, ocuparà el seu tro no més de dos anys, provinents tots ells de les diferents seus del Institut del Teatre, llavors la principal fàbrica productora d’actors, sent el principal privilegi d’aquest jove monarca tenir el paper de gran protagonista en obres noves d’encàrrec pensades per a l’exaltació polimonàrquica. No hi haurà ciutat a Catalunya que no vulgui veure aquestes obres que a la vegada expandiran com la pólvora els nous principis de la monarquia temàtica, i el negoci serà rodó per a tots.

El furor polimonàrquic no trigarà gaire a propagar-se, en veure l’èxit d’aquells primers pals reials que transformaran les realitats urbanes de les ciutats de Barcelona, Vic, Olot, Girona i Figueres. I, com és lògic, les demés ciutats es llançaran totes a elegir les seves monarquies temàtiques, amb l’apadrinament sempre entusiasta de Felip VI, molt interessat en potenciar aquests nous llinatges que li seran compatibles, en acceptar la preeminència jeràrquica de la Monarquia Espanyola, que ben aviat adoptarà el costum d’allotjar-se periòdicament en les diferents noves corts reials d’origen temàtic.

Com pots veure, estimat conciutadà, ens trobem davant d’un fenomen d’expansió viral, com en diuen avui a aquest tipus de contaminació social, d’una vitalitat revolucionària. La principal conseqüència serà l’aixecament de les poblacions locals, dinamitzades per les ocurrències polimonàrquiques, que competiran ferotgement tot establint aliances entre si, per ajudar-se i poder així enfrontar-se a les veïnes amb més èxit. Aquesta democratització del negoci turístic, que de sobte tindrà uns nous protagonistes sorgits de la mateixa base social, transformarà el sector i es convertirà en motiu d’estudi i de mimesi, despertant la imaginació dels humans vers cotes d’altura fins llavors mai imaginades.

(Pròxima entrada: 'Alguns aspectes significatius')


[1] El negoci de l’oli, bàsic en l’economia rural de la zona, tindrà una evolució semblant a la del vi: una proliferació de cases productores que competiran per oferir el més refinat i gustós dels olis d’oliva, amb noves tècniques artesanals a base de molins que incorporaran les més avançades tecnologies de la utilització del vent i la seva força. Les factories d’oli, amb els seus imponents molins, seran llocs de visita obligada, i les marques andaluses es començaran a vendre per tot el món, gràcies als informes mèdics que posaran de moda la dieta mediterrània en les noves elits xineses i hindús, afamades de productes naturals sans i ancestrals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario